Чарльз МакКетіНевіл: потрапити в десятку Опери

пятница, 28 мая 2010, Александр Краковецкий

Інтерв'ю було опубліковано в Імпульсі - журналі Вінницького національного технічного університету, де пройшла зустріч з представником Opera Чарльз МакКетіНевіл.

У нашому університеті відбувся семінар з новітніх веб-технологій всесвітньо відомої норвезької компанії Opera Software. Компанія розробила та випускає веб-браузер Opera для персональних комп'ютерів і ноутбуків, а також мобільний браузер Opera Mini для смартфонів і Opera Mobile для мобільних терміналів.

Захід приурочено до 50-річного ювілею університету. Студенти ВНТУ мали унікальну можливість особисто поспілкуватися з представниками компанії та розробниками браузера Opera. Приїхали вони до Вінниці безпосередньо з Норвегії, оскільки свого офісу в Києві фірма не має. Окрім студентів нашого політеху гості зі Скандинавії зустрічались із вихованцями НТУУ «КПІ», Чернівецького і Львівського університетів.

Головний доповідач – Чарльз МакКетіНевіл, керівник групи стандартизації Opera Software, член наглядової ради W3C. Допомагав йому, як перекладач, безпосередній розробник ядра (движка) системи Олексій Хлєбніков, виходець із Білорусії.

Гості розповіли про нові веб-стандарти, які незабаром будуть використовуватися в Інтернеті, значну частину часу виділивши для відповідей на студентські питання.

Чарльз в Opera працює з відкритими стандартами, у компанії цією проблемою займаються близько тридцяти осіб. Він своєрідний middle-менеджер, чия робота – курирувати, розставляти пріоритети. Окрім цього, уже 12 років розробляє стандарти для доступності веба. Це його особиста симпатія. Наприклад, є така річ, canvas в HTML 5. І Чарльз зараз працює над тим, щоб він був максимально точно відмальований, і щоб у користувачів не було проблем з використанням цього рішення. А ще Чарльз – шеф підрозділу веб-додатків у W3C. Слідкує, аби все працювало максимально коректно.

Стосовно HTML 5. Найважливішим у цьому стандарті для розробників – інтерпретація старого HTML. Сайты написані в HTML 3-4. Зараз часто між ідеєю і реалізацією сайта є велика різниця. Нині багато речей у розробці: GEO-локація, API для JavaScript. Усе це складові частини HTML 5. Це платформа для reach-контент рішень. Упровадження HTML 5 замінить дуже багато чого: плагіни, скрипти. Наприклад, зараз, щоб написати код для форми введення даних потрібно дуже багато чого. Потрібні коди, потрібна робота з CSS. У HTML 5 – це усе в одному рядку. Це полегшить і зробить ефективнішим життя розробників, прискорить роботу браузерів. До того ж, чим коротший код, тим менше в ньому місця для помилок. А якщо відразу перейти на плюси для користувачів, то це все зведеться хоча б до того, що заряду батареї вашого ноутбука вистачатиме на довше.

Щодо браузера майбутнього, отак років через 5-10-15, у якому напрямку рухатимуться оглядачі, чи з'явиться щось революційно нове, то Чарльз вважає, що браузера стане менше. Він буде менш помітний для користувача. Але веб-документів побільшає.

Зараз у нас є інтерфейс Gmail, Yandex, але над ними є ще й інтерфейс браузера. У майбутньому браузера стане менше, і основний інтерфейс буде в цих систем. Якщо 5-10 років тому користувач вибирав операційну систему, то зараз браузер важливіше. Браузер ще не став основним інструментом, ми зараз десь посередині. Окрім цього, змінюється і парадигма браузера. Зараз він не тільки на комп'ютері. Браузер є і в мобільному телефоні, є в телевізорі, і набагато гостріше стала відчуватися необхідність синхронізації цих даних, щоб на комп'ютері, у телефоні або телевізорі був один браузер, з тими самими настройками, закладками, додатками. Opera Unite, наприклад, дуже важливий інструмент для рішення цієї проблеми. Тепер не потрібно заливати фотографію на Facebook або кудись ще, щоб показати її друзям, тепер можна зробити це самостійно в кілька кліків. Браузер стає усе більш індивідуальним. Аж до того, що в нього можна вмонтувати платіжну систему.

Як позначилося на популярності Opera введення екрану вибору браузерів у Windows 7?

Загалом я думаю, якось позначиться, але з часом. Щось зміниться, можливо, уже змінилося, але побачимо ми це не швидко. Ринок став більш відкритим. Найважливіше, що в людей з'явився вибір. У довгостроковій перспективі це дозволить розробникам не зосереджуватися на заточуванні сайта під конкретний браузер, а робити сайт, що буде коректно відображатися в усіх з них. Один із найяскравіших прикладів – IE6. Коли браузер з'явився, він був кращим, під нього усі писали. Розробники інших браузерів копіювали всі коди, включаючи баги. Зараз ситуація інша. Це впливає на якість коду, і я думаю, що з часом такі застиглі продукти, як IE6 просто підуть з ринку. Ось вам і ще один аспект – IE6, по суті, відкочував увесь ринок розробки назад. Була така мова – XHTML, вона здавалась світлим майбутнім веба. Але IE6 відображав її, як звичайний HTML, що звело її переваги до нуля. До того ж ситуація не змінилася й у IE7 чи IE8.

Чим пояснити таку популярність браузера Opera серед українських користувачів?

Якщо поговоримо про те, чому Opera не так популярна на Заході, то причина в тім, що платну версію там купували не дуже охоче. Західний користувач звик платити, але він одержував браузер разом з операційною системою, і нащо купувати ще один, було не зовсім зрозуміло. В Україні це питання не так важливе для користувачів. У нас і донині тут багато користувачів, але мало грошей. Саме тому тут люди одержували Opera безкоштовно, так само як і IE, і робили усвідомлений вибір.

Opera Software часто посилає своїх фахівців для співпраці з університетами, аби там читали лекції. А тому практикують таку річ, як Opera Campus Crew – мережу представників фірми. Це головним чином студенти. Особливої роботи немає, лиш допомога в організації подібних семінарів.

А ще Opera Software має ідею зібрати у себе десять найкращих програмістів світу.

Отож, якщо відчуваєте в собі талант, то сміливо пишіть нам – ми розглянемо вашу кандидатуру. Якщо нам підійдете, допоможемо з візами, допоможемо з  переїздом. Можна буде працювати у будь-якому нашому офісі в Норвегії, Швеції, Польщі, Чехії, Китаї, Кореї – де ви захочете. – Щиро запевнив Чарльз.

А ще він розповів, що нині кількість користувачів Опери сягає понад 50 мільйонів. І росте на 50% щороку. Донедавна на 4 позиції в світі за цим показником була Україна, а тепер нас обігнав Китай. Загалом Інтернетом сьогодні послуговуються два мільярди осіб. Наступний мільярд приєднається дуже швидко – в наступні 2-3 роки. Нові користувачі Інтернету виходитимуть у мережу не з комп’ютерів.

У бідних країнах до всесвітньої павутини під’єднуватимуться з мобільних телефонів. Там, розповідає Чарльз, почасти Інтернет-кафе являє собою 5 мобільних телефонів, які заряджаються від автомобільного акумулятора.

Але й заможні теж використовуватимуть не звичайний комп’ютер, а інші пристрої – iPhone, iPad. Тож, Інтернет повинен працювати на усіх типах пристроїв.

До того ж нині Інтернет розглядається значно ширше, аніж перегляд веб-сторінок – це лише перший етап розвитку всесвітньої мережі. Гості з Норвегії розповідали, як Інтернет зробити середовищем, платформою для додатків, адже студенти технічних спеціальностей, насамперед, програмісти, мають орієнтувалися, в якому напрямі іде розробка веб-додатку, що сьогодні є актуальним. Як зробити Інтернет потужнішим, зробити стандарти кращими, як створюються ці нові стандарти Опери – про це була розповідь, про це були й запитання.

Досить цікаво. Головним чином презентація стосувалась випуску нового веб-стандарту HTLM5. З Інтернету уже відомо, що цей стандарт незабаром виходить, але Чарльз і Олексій дуже детально розповіли про нього, вказали його програми. – Ділиться враженнями Олександра Кулик, третьокурсниця Інституту автоматики, електроніки та комп’ютерних систем управління (група 2СІ-07). – Чарльз говорив англійською, але дуже емоційно, то послуги перекладача не дуже й потребувалися аудиторії. Тож, Олексій просто детальніше пояснював. Було багато моїх одногрупників, були студенти з мого потоку, зала повна.

Справді цікаво розповідали про новий стандарт, як він реалізовуватиметься. Коли він з’явиться, ми уже знатимемо як його використовувати. – Підтримує Сашу Дмитро Зарезенко, магістр випуску-2008.

А насамкінець учасникам семінару за активність і допитливість подарунки – футболки з логотипом Opera Software.


Ищите нас в интернетах!

Комментарии

Свежие вакансии