Зустрічайте: Google Chrome!

вторник, 18 ноября 2008, Александр Краковецкий

Два роки тому представник Google привселюдно заявив, що ніякого веб-браузера компанія випускати не буде. Проте видно плани компанії змінилися, тому що зовсім недавно на ринку веб-браузерів з’явився ще один гравець, який отримав назву Google Chrome. Скачати новий браузер можна за цим лінком, починаючи з 2 вересня.
Основною відмінністю нового браузера є багатопоточність. Тобто на відміну від інших продуктів, кожна відкрита вкладка є новим процесом. Відповідно, якщо щось зависло – закрити можна лише проблемну вкладку.

За статистикою Net Applications на ранок наступного дня після того, як браузер став доступним, його доля на ринку становила 1.2%. Аналітики прогнозують 6-7% до кінця року. На даний момент користувачі повертаються до інших браузерів.

Цікавим фактом є те, що браузер не є розробкою «з нуля». Ядро відображення веб-сторінок  основане на відкритому «двигуні» Apple WebKit, на базі якого працює вже відомий браузер Safari (стандартний браузер для Mac OS та iPhone). Мережева частина для систем Win32, знову  ж таки, не розроблялась з нуля, а використовуєтся бібліотека WinHTTP. Обробкою JavaScript займається V8 з відкритим програмним кодом (також використовується браузером Mozilla Firefox).  Інтерфейс (достатньо мінімальний) – бібліотека Scia.

Єдиний сторонній плагін, що працює в Google Chrome – це Adobe Flash Player.  Проте він підтримує архітектуру плагінів NPAPI, ту саму, що і Firefox, тому особливих проблем переносу бути не повинно.

З маркетинговими можливостями Google успіх Chrome передбачуваний. Але чи потрібен рядовому користувачеві ще один браузер?  Питання відкрите...

На сьогоднішній конференції представники Google заявили, що основною причиною створення Google Chrome є бажанням поліпшити швидкість і якість обобки JavaScript. До того ж по тестам на перфоманс він обходить Firefox. З IE не порівнювали. Ще одним цікавим моментом був той факт, що половина доповідачів робили демо в Google Chrome, а половина - в Firefox. Видно, ще самі не звикли до власного нового продукту :)

Лінки по темі:

http://www.developers.org.ua/archives/aleks_raiden/2008/09/03/google-chrome-overview/

http://ru.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome

http://www.shkolazhizni.ru/archive/0/n-20314/

http://itnews.com.ua/43304.html

P.S. Всім добре, ось тільки «бідолашним» програмістам доведеться в свої проекти додавати пункт:  «Google Chrome Ready»…


Ищите нас в интернетах!

Комментарии

Свежие вакансии